And Then One Day

Director: Heddy Honigmann
2012

Alia (28) en Hamza (32) vormen een verliefd Marokkaans stel. Geconfronteerd met een omstreden wet over het verbod op het dragen van hoofddoeken, vindt Alia, onvoorwaardelijk gesteund door haar man en bijgestaan door haar collega’s, een grappige, wonderbaarlijke en totaal onverwachte oplossing om de wet te omzeilen.

“If you want to tell people the truth, you have to make them laugh, otherwise they will kill you”.
(Billy Wilder – tijdens de ontvangst van de Oscar voor zijn hele oeuvre in 1988)

In het Nederland waarin we nu leven neemt de intolerantie hand over hand toe en gaat de discussie vaak over bijzaken en niet over het werkelijke probleem. Een goed voorbeeld daarvan is de telkens weer oplaaiende discussie over hoofddoekjes.

Aan de hand van archiefbeelden wordt een grappig tijdsbeeld geschetst over hoe mensen door de jaren heen in vrijheid allerlei hoofdbedekkingen hebben gebruikt om zich te onderscheiden of ze uit praktische overwegingen droegen. Dit documentaire gedeelte gaat op een speelse wijze over in de korte speelfilm En op ’n goede dag.

Films van Heddy Honigmann

Hersenschimmen – Metaal en Melancholie – Tot Ziens – O Amor Natural – Het Ondergronds Orkest – Crazy – Liefde Gaat door de Maag – Forever – El Olvido

Credits: Cast / Maryam Hassouni, Nasrdin Dchar, Johanna ter Steege, Titus Muizelaar, Christine van Stralen, Simone van Bennekom

Regie / Heddy Honigmann
Scenario / Stefan van de Staak
Productie / René Goossens, Annemiek van Gorp
Director of Photography / Gregor Meerman
Editor / Jeffrey De Vore
Muziek / Florencia di Concilio

Gerealiseerd met steun van Stichting Beeld en Geluid en de donateurs van Cinecrowd.