Ga naar de inhoud

Sexy Money

Director: Karin Junger
2014

Een muzikale documentaire over de emancipatie van Nigeriaanse vrouwen die in Europa zijn uitgebuit en vernederd als prostituee en nu, terug in Nigeria, vol levenslust, aan een nieuw leven beginnen.

De afgelopen jaren heeft een groeiende groep illegale prostituees uit West Afrika zich gevestigd in de buitenwijken van de grote steden zowel in Nederland als in de rest van Europa. De vrouwen komen om aan de armoede te ontsnappen, op zoek naar een beter leven en nieuwe perspectieven. Dromend van rijkdom. Maar voor de meesten is het Europese avontuur een teleurstelling die eindigt met een terugvlucht naar Nigeria en met lege handen. In de wijk waar ik woon kom ik ze vaak tegen. Zwarte vrouwen die hier illegaal verblijven en zich redden met allerlei baantjes als kinderoppas, schoonmaakster of prostituee. Ze zijn kwetsbaar want onbeschermd door welke status of verzekering dan ook. Maar ze maken geen verslagen indruk. Gepokt en gemazeld. Gehaaid, brutaal, vitaal. Gewend om te incasseren. Wat er ook gebeurt, ze blijven lachen, een harde, stralende lach die aangeeft: “ik ben niet kapot te krijgen” en “ik zal altijd, ondanks alles, zoveel mogelijk van het leven genieten”. Ik bewonder hun vitaliteit, hun veerkracht, hun inventiviteit. Ze inspireren me. Ze zijn de bron van deze film.

De film laat vrouwen aan het woord over hun Europese avontuur en toont de ontwikkeling van twee vrouwen die, na terugkomst in Nigeria, en nieuw leven proberen op te bouwen. De belangrijkste vraag is of het de vrouwen lukt om hun zelfrespect terug te winnen en de regie over hun eigen leven te heroveren.

Ze volgen een opleiding in de Lady Mechanic Garage waar kansarme vrouwen, worden opgeleid tot automonteur. Maar er zijn tal van obstakels. Ze worden belazerd door de directrice van de opleiding. Ze moeten zich redden zonder substantieel inkomen. Ze moeten hun kinderen achterlaten bij familie of opvoeden onder zware omstandigheden. Keer op keer worden ze geconfronteerd met een meedogenloze maatschappij waarin voor hen geen plaats lijkt te zijn. Maar ze behouden hun dromen en levenslust.

De film is niet alleen een betoog over hun veerkracht maar ook een expressie hiervan. Muziek, als bron van troost, plezier, schoonheid, kortom veerkracht neemt een belangrijke plaats in in het leven van de vrouwen en in de film met speciaal voor de film gecomponeerde songs door Nigeria’s beste producers en zangeressen.

Credits

Director / Karin Junger