In ontwikkeling

10 Songs for Charity – Karin Junger

Beschadigd en gehard door het leven in een Nigeriaans getto vertrekt Charity naar Nederland om er te werken als illegale hoer. Ze wordt opgezadeld met haar jongere zusje Happy die ze op haar beurt ook hardvochtig inwijdt in de prostitutie. Happy verzet zich en zet daarmee Charity’s droom van rijkdom op het spel. Samen met andere vrouwen die illegaal in Nederland verblijven doorstaan ze ontberingen, uitbuiting en vernederingen met veel veerkracht en gezang tot het hen op een dag te veel wordt, ze in opstand komen en hun woede van de daken zingen.

Shangri-La (Paradise Under Construction) – Mirka Duijn

Een speels essay over Shangri-La, een fictief paradijs uit de klassieke roman Lost Horizon. Een toeristisch Tibetaans stadje in China leverde ‘wetenschappelijk’ bewijs het echte Shangri-La te zijn. In deze film graaft de filmmaker door de lagen van feit en fictie, waarheden en leugens van de plek en bevraagt daarmee de rol die de blik van de toerist en de filmmaker daarin speelt. Is ons kiekje wel zo onschuldig als het lijkt?

Als Uw Gat Maar Lacht – Dick Verdult

In een wereld waar alles te koop is, is het voor sommigen eenvoudig om belachelijke wensen legitiem te laten lijken, ze te realiseren en zelfs te laten transformeren tot emblemen van prestige. Een jongedame zonder financiële problemen permitteert het zich om acteurs in te huren die in etappes haar grillige leven moeten visualiseren. Pas na afloop realiseert ze zich dat in de door haar georganiseerde afspiegeling, een waarheid vol azijn schuilt. Ook al eindigt het met een verlossende schaterlach. Luister naar Amy, een meisje uit Goede Huize, voor het bewijs van deze stelling: Premisse: “Waar kijken jullie naar? Ik dans alleen maar op de tafel.”

Prince of Muck – Cindy Jansen

De gepensioneerde patriarch Lawrence MacEwen is aan het einde van zijn leven. Als ‘Laird of Muck’ was het zijn levensmissie om de fragiele samenleving op het Schotse eiland voor de toekomst te bewaren. Dat lijkt gelukt maar ten koste waarvan?

Clockwork Universe – Cindy Jansen

Een man van middelbare leeftijd is overtuigd een succesvol leven te leiden totdat hij geconfronteerd wordt met ouderdomsvlekken op zijn lichaam die zijn onfeilbare zelfbeeld doen wankelen. Dit fysieke ‘verval’ wordt de katalysator voor de blootlegging van zijn sociale en emotionele beperkingen.

Laatste Dagen (Drie Mensen) – Maartje Seyferth & Victor Nieuwenhuijs

Max, een zeer oude man belast met een ‘fout’ oorlogsverleden probeert aan het eind van zijn leven de waarheid over zijn daden van destijds te achterhalen. Maar in een gewelddadige confrontatie met de werkelijkheid moet hij zijn onmacht daartoe inzien. Zijn herinneringen blijken zelfingenomen, twijfelachtig, onbetrouwbaar en voor meerdere uitleg vatbaar.

5 x 8 Rayke Verhoeven (regie, scenario) en Raoul de Jong (scenario)

Leonel Ruby is 30 jaar, haar vader Cesare Ruby heeft onlangs euthanasie gepleegd. Om dat verlies te verwerken strijkt ze neer in een Nederlands kustplaatsje, na jarenlang in het buitenland te hebben geleefd.

RÛZJE WYN (Ruis, wind) – Ester Eva Damen

Een korte film van dertig minuten naar aanleiding van drie Friese gedichten, vrij in de visuele vorm en niet strikt illustratief. Elmar Kuyper, Nynke Laverman en Tsead Bruinja zijn eigentijdse Friestalige dichters en performers, treden op met een band of elektronische muziek. Filmmaker Ester Eva Damen, die opgroeide in Friesland, nodigde hen uit tot een samenwerking en verbindt de gedichten met haar eigen herinneringen.