Ga naar de inhoud

C’est déjà l’été

Director: Martijn Maria Smits
2001

“C’est déjà l’été” is het verhaal van een gezin dat in Seraing leeft. Het gezin bestaat uit Jean (52), zijn dochter Marie (18) en zijn zoon Benjamin (14). Jean is ontslagen uit de staalfabriek van “Cockerill”, maar houdt dit uit schaamte verborgen voor zijn twee kinderen. Marie heeft een baby, de vader van het kind zit in de gevangenis. Benjamin zou eigenlijk naar school moeten, maar brengt zijn tijd liever door met vriendjes, brommers en nepwapens.

De drie familieleden leven langs elkaar heen. Ze spreken elkaar alleen als ze de ander nodig hebben en zelfs dit lijken ze alleen te doen als ze er iets mee kunnen verdienen. Ze kunnen de slaap thuis niet vatten en zoeken buitenhuis naar manieren om te kunnen slapen of de verveling te verdrijven.

Jean is rusteloos en vertrekt zonder thuis een boodschap achter te laten. Hij dwaalt wat met zijn bus rond op zoek naar warmte en een plek om uit te kunnen rusten. Hij komt uit in Rotterdam en zoekt daar zijn ex-vrouw Claire op, die daar een nieuw leven is begonnen. In haar schoot valt hij eindelijk in slaap.

Een leraar van Benjamin doet een aantal pogingen om Benjamin op het rechte pad te krijgen. Dit doet de leraar onbaatzuchtig. iets waar Benjamin geen raad mee weet. Hij weet niet hoe hij met liefde om moet gaan, hij heeft het gevoel dat het hem zwakker maakt.

“C’est déjà l’été” is naast het portret van een gezin, bovenal de wordingsgeschiedenis van een puber, wiens leven lijkt te ontsporen bij gebrek aan een normaal gezinsleven en die puur uit instinct terugvecht en zichzelf probeert te verheffen uit dit ellendige, schijnbaar bandeloze leven.

De film is een mix van documentaire en fictie en kent geen ingewikkeld plot, net zo min als de “Serésiens” (inwoners van Seraing) volgens een vooropgezet plan lijken te leven. Je laadt je winkelwagen vol met bier, je zingt vrijdagavond een Johnny Hallydaylied in het karaoke café, je laadt jezelf vol met bier, je sleept je was de wasserette in, je krijgt ongewenst een kind, je slaat hem het ziekenhuis in, je rommelt maar wat aan, je overleeft. Dat leven tonen we, zonder oordeel, gewoon zoals het is.

“C’est déjà l’été” kwam tot stand in het kader van “De Verbeelding” het samenwerkingsverband tussen de Mondriaan Stichting en het Nederlands Fonds voor de Film en met steun van het Rotterdams Media Fonds.

Credits

Cast / Patrick Descamps (Jean), Benjamin Willem (Benjamin), Julie Anson (Marie)
Scenario / Bastiaan Kroeger en Martijn Maria Smits
Regie / Martijn Maria Smits
Camera / Benito Strangio
Geluid / Jaap Hermans
Montage / Axel Skovdal Roelofs en Martijn Maria Smits
Geluidsmontage en mixage / Hein Verhoeven
Art Director / Laurie Colson
Productieleiding / Marieke de Blaay
Co-producent / Tarantula, Joseph Rouschop
Producenten / De Productie, Annemiek van Gorp en René Goossens