De keizer van Atlantis

Director: Sebastián Alfie
2019

Stel je voor dat er geen film was over Anne Frank, de Warschau-pianiste Wladyslaw Szpilman, of over Oskar Schindler.
Dat is het geval met “Der Kaiser von Atlantis”
Er is geen enkele documentaire die deze opera en zijn ongelooflijke achtergrond gedetailleerd behandelt.
Viktor Ullmann gooide een fles in een zee van onzekerheid een paar dagen voordat hij aan boord ging van het transport richting Auschwitz. Die boodschap is op wonderbaarlijke wijze in onze handen gevallen, ondanks een vernietigingsplan dat het vernietigen van zijn ras en cultuur omvatte.
Heinrich Heine schreef: “Degenen die beginnen met het verbranden van boeken, eindigen met het verbranden van mannen”. In Duitsland werden boeken verbrand in 1933. Veel partituren werden ook verbrand. Deze hebben ze echter gemist.
Het is een van de krachtigste feiten van artistiek verzet die zijn ontstaan ​​tijdens het nazi-regime. Voor de kwaliteit van zijn muziek, de scherpte van zijn boodschap, het moedige voorstel. En vanwege de omstandigheden waaronder het is gemaakt: vanuit het midden van de vulkaan zelf.
Daarom is het essentieel om aan de slag te gaan en deze film nu te maken, op het moment dat zijn muziek begint te worden herontdekt.
Iedereen die goed luistert, zal begrijpen dat elke notitie spreekt van zijn rebellie tegen gevangenschap, van de woede namens de mensen die aan zijn zijde stierven, de onzekerheid over het lot van de familie en vrienden die hem vergezelden.
Maar ook, en dit is het beste van alles, is er in zijn muziek ironie en zelfs tederheid en humor. Humor, terwijl alles om hem heen uit elkaar valt! Dat is wat me uiteindelijk heeft overtuigd, zo iemand is een perfect personage voor een film.

Credits

Co-Producer: Sebastián Alfie, Angela Alvarez, Annemiek van Gorp, Rene Goossens, Daniel Rosenfeld, Mariano Nante