Ga naar de inhoud

Dead body welcome

Director: Kees Brienen
2014

Aangekomen in India, hoort regisseur Kees Brienen dat zijn vriend is overleden. Een bitter welkom, dat hem naar het afgelegen dorp van zijn vriend voert. Een speelfilm, gebaseerd op en vermengd met ware gebeurtenissen.

Dead body welcome is geïnspireerd op het waar gebeurde verhaal van de reis die regisseur Kees Brienen maakte op zoek naar zijn overleden vriend. Die reis begon met het voornemen om samen een film te maken van de totale zonsverduistering die in Ghana plaatsvond op 24 maart 2006 met de gedeelde drijfveer om de ultieme cirkel van licht te filmen; om het beeld vast te leggen dat zichtbaar maakt dat we op een planeet leven. Om een film te maken over ontzag voor het universum. Na eerder experimenteel werk is dit de eerste lange speelfilm van Brienen.

Regisseur Kees Brienen speelt zichzelf in de meditatieve roadmovie DEAD BODY WELCOME, waarin de hoofdpersoon bij aankomst in India verneemt dat de vriend met wie hij een zonsverduistering wilde bekijken, is gestorven. Geschokt en half verdoofd onderneemt hij een lange tocht, die hem vanuit het chaotische stadsgewoel brengt naar het bergdorpje waar hij het lichaam van de overledene vindt. Geholpen door dorpelingen die de laatste rituelen uitvoeren en de dode over de heuvels dragen, begeleidt Brienen zijn vriend naar diens uiteindelijke bestemming.

Dit eenvoudige verhaal met nauwelijks dialoog wordt gedragen door impressies van Brienens gemoedstoestand en sfeerbeelden van de omgeving. Van de schamele hotelkamers, het drukke straatleven en de eindeloze wegen tot de serene sfeer van de in wolken gehulde bergen. Enkele ontmoetingen onderweg leren de hoofdpersoon het natuurlijke ritme van leven en dood te aanvaarden.

Credits

Cast / Kees Brienen, Naresh Choowdri, Mister Pala Bhutia, Big Mama Amma Ongel.
Screenplay / (i love you so much) Desiree Duwel
Cinematography / Benito Strangio
Editors / Menno Boerema + Kees Brienen
Abstract cinema + music / Martijn van Boven
Sound design / rec sound / Chris Wiegel + Melcher Meirmans
Creative adviser / Elisa Miller
Assistent director / Rohit Shekar
Director / Kees Brienen
Producers / Kees Brienen + Annemiek van Gorp + René Goossens
Distributie / Mokum Filmdistributie
Contact / Rieks Hadders
Lijnbaansgracht 209 D, 1016 XA Amsterdam
M / +31 (0)6-29 535 043
E / rhadders@planet.nl