Ga naar de inhoud

Shylock

Director: Michal Shabtay
1999

In de film Shylock, wordt de gelijknamige solovoorstelling van Gareth Amstrong gecombineerd met de De Koopman van Venetië in de uitvoering en regie van TGA/Olana Mafalaani.

Shylock is een verkenning van het tragische, grappige en vaak ondraaglijke leven van de beroemdste Jood uit de toneelgeschiedenis, gezien door de ogen van Tubal, de enige andere Jood in Shakespeare ’s Koopman van Venetië. Aldus ontstaat een filosofische en filmische beschouwing over onze kijk op vreemdelingen door de eeuwen heen. In deze ‘one-man-film’ trekt een bonte stoet personages voorbij: van Portia tot Pontius Pilatus, van de koopman Antonio tot Adolph Hitler en van Dracula tot de Wandelende Jood. Maar Tubal, Shylock ‘s enige vriend, is de hoofdpersoon.Met een knipoog, een grijns en een schouderophalen brengt Tubal in kaart hoe de kijk op Shylock zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld en onderzoekt hij de onverdraagzaamheid tegenover vreemdelingen in Europa. Hij heeft het over Shakespeare zelf, over theater over geschiedenis en over ideeën.

Gebaseerd op de gelijknamige theater voorstelling van Gareth Armstrong en de Koopman van Venetië door Toneelgroep Amsterdam in de regie van Ola Mafalaan

Credits

Cast / Shylock (Tuba Cahit Ölmez), Portia (Adelheid Roosen)
Regie / Michal Shabtay
Camera / Tarek
Licht / Victor Nieuwenhuis
Geluid / Harold Jalving
Muziek / Tadzio Daniel
Art Director / Billy Leliveld

Geproduceerd door / Annemiek van Gorp & René Goossens in coproductie met de Joodse Omroep, met Steun van Stimuleringsfonds Culturele Omroep Producties, CoBO fonds, Rotterdams Fonds voor de Film en audiovisuele media, Thuiskopie Fonds en Het Nederlands Fonds voor de Film.