Ga naar de inhoud

Koning van de Maas

Koning van de Maas speelt zich af in de haven van Rotterdam, in het bijzonder op de drie hoofdlocaties:

-Het hoofdkwartier van Jaap Koning, op zijn terrein aan de Maashaven, waar de Fa. Koning handelt in ankers en kettingen voor zeeschepen.

-Het penthouse van het (gebroken) gezin Koning op een bovenste verdieping van een Rotterdamse wolkenkrabber aan de haven.

-Het café “Chez Nellie” van Nellie Funhoff, een ruim oud havencafe op Katendrecht waar overdag veel havenwerkers komen, en tegenwoordig ’s avonds ook veel jongeren, een nieuwe impuls, mede door jong barpersoneel.

Thematisch gaat deze serie heel simpel over de aloude botsing van de generaties en hun normen, belichaamd enerzijds door doorgewinterde haventycoon Jaap Koning en café-eigenaresse Nellie Funhoff en anderzijds door Jaaps kinderen JJ en Bobbie met hun vrienden en ook Nellie’s zoon Daniël.

Jaap en Nellie hebben de wereldhaven zien groeien van een romantisch ongeregelde samenraapsel van handel en vervoer tot een onafzienbare kosmopolitische transitohaven en opslag van containerbergen en olievoorraden. Voor de nieuwe generaties vormt deze dynamische haven een uitdaging om met alle mogelijke moderne middelen een eigen weg te vinden die hen voorspoed, rijkdom en een beetje geluk kan brengen.

Eenvoudig gezegd: het verhaal van een generatieconflict, het verhaal van jeugd die op eigen benen wil staan.