Ga naar de inhoud

Het geheim van Catharina de Grote

Director: Peter Woditsch
2000
Een zoektocht naar de overblijfselen van het geheime erotische kabinet van Catharina de Grote en tegelijkertijd een her-evaluatie van deze Russische tsarina, een zelfverzekerde, passionele vrouw, opgesloten in een mannelijke wereld.

Aan de hand van een zoektocht naar de lang verloren inhoud van het geheime erotische kabinet van Catharina de Grote, willen we een nieuwe evaluatie van deze historische figuur brengen.

Deze ‘frivole’ private vertrekken, deel van een keizerlijk paleis niet ver van Sint Petersburg, werden met veel aandacht voor detail ontworpen door Italiaanse meesters in 1763 en uitgevoerd door Finse handwerkers. De laatste getuigen van Catharina’s geheim waren de Duitse troepen die er ‘langs’ kwamen in 1941.

Wat gebeurde er toen met de inhoud van deze vertrekken? In historische bronnen en verslagen is er weinig of geen melding van dit kabinet dat volgestouwd was met ‘taboeobjecten’. Zelfs haar nauwkeurig bijgehouden dagboeken maken er geen melding van. Wat bevond er zich eigenlijk in de vertrekken? En vooral, waarom is het zo lang een geheim gebleven?

Catharina de Grote heerste 34 jaar lang. Zij was een absolute vorstin, maar ook een overtuigde humaniste die de administratie, de wetgeving en het opvoedingssysteem in haar rijk grondig hervormde. Maar bij historici staat zij ook geboekstaafd als een levenslustige vrouw die zich een extravagante levensstijl aanmat en passionele liefdesrelaties onderhield met haar raadgevers en onderdanen. Eigenlijk verschilden haar escapades niet zozeer van die van haar mannelijke collega’s. Alleen, Catharina was een vrouw.

De creatieve documentaire “Het verloren geheim van Catharina de Grote” gaat dieper in op haar complex karakter: een zelfverzekerde vrouw met te veel macht en te veel passie en die voorbijging aan de grenzen van het vrouwzijn.

Legenden en mythes zullen opnieuw bekeken worden. De stilte over haar erotisch kabinet zal doorbroken worden. Het is ons doel om haar kabinet opnieuw samen te stellen en het erotisch meubilair te laten spreken voor deze buitengewone persoonlijkheid.

Een deur zwaait open… De klink heeft de vorm van een fallus. De nevel trekt op en nieuw licht schijnt op de tsarina en haar tijd.

Credits

Scenario & Regie / Peter Woditsch
Camera / Vadim Yussov
Montage / Menno Boerema
Producenten / De Productie, Rotterdam en Sophimages, Brussel