Ga naar de inhoud

Valentin

Director: Alejandro Agresti
2000

Verhaal over de 8-jarige Valentin, een slimme Argentijnse jongen, die verlaten door zijn ouders nu bij zijn oma woont. Hij komt er langzaam achter dat zijn waarheden niet de echte zijn en neemt het heft in eigen handen.

Valentin is 8 jaar en woont bij oma, omdat zijn moeder en vader gescheiden zijn. Hij zit op school in de derde en wil heel graag astronaut worden. De film speelt in de 60er jaren. Zijn oma is moe gestreden van het leven. Opa is dood en oma mist hem verschrikkelijk. Oma moppert veel op Valentin, maar dat maakt hem niet uit; toch houdt hij erg van haar. Het is een wijs joch voor zijn leeftijd. Zijn vader komt af en toe eens langs om geld te brengen en om een nieuwe vriendin te showen. Oma gelooft er allang niet meer in, maar Valentin hoopt nog steeds dat zijn moeder hem komt halen. Hij telt dan tot duizend, maar ze komt niet…

De jongen houdt erg van popmuziek. Hij speelt dan platen af die zijn tante heeft achtergelaten, toen ze het huis uitging. Sowieso heeft hij een liefde voor muziek en die deelt hij met de buurman, Rufo. Daar gaat het ook niet zo goed mee met relaties en als mannen delen ze elkaars problemen.

Als zijn vader, gespeeld door de regisseur zelf, voor de zoveelste keer met een vrouw thuiskomt, heeft Valentin zoiets van: het zal wel weer! Maar Laeticia is anders. Laeticia is jong en mooi; niet zo ‘vet’ als al die anderen. Ze maakt bij de kleine iets los.

Credits

Cast / Rodrigo (Noya Valentín), Carmen Maura (Grandmother), Alejandro Agresti (Father), Julieta Cardinali (Leticia), Jean Pierre Noher (Uncle Chiche), Mex Urtizberea (Rufo, The piano teacher), Carlos Roffé (Dr. Galaburri), Lorenzo Quinteros (Man in bar), Marina Glezer (Teacher), Stéfano de Gregorio (Roberto), Fabián Vena (The Priest)
Directed by / Alejandro Agresti
Writer / Alejandro Agresti

Awards

  • Netherlands Film Festival / Golden Calf; Best Director of a Feature Film, Alejandro Agresti; 2002.
  • Mar del Plata Film Festival / ACCA Jury – Special Mention Best Film; Special Jury Award; both for Alejandro Agresti; 2003.
  • Newport International Film Festival / Audience Award, Best Feature, Alejandro Agresti; 2003.
  • Oslo Films from the South Festival / Audience Award; Alejandro Agresti; 2003.
  • Argentine Film Critics Association Awards / Silver Condor; Best Art Direction, Floris Vos; Best Director, Alejandro Agresti; Best Editing, Alejandro Brodersohn; Best Film; Best Music, Paul M. van Brugge; Best New Actor, Rodrigo Noya; Best Original Screenplay, Alejandro Agresti; 2004.
  • Imagen Foundation Awards / Imagen Award, Best Picture; 2004.

 

Nominaties

  • Oulu International Children’s Film Festival / Starboy Award, Alejandro Agresti; 2003.
  • Argentine Film Critics Association Awards / Silver Condor; Best Cinematography, Jose Luis Cajaraville; Best Sound, Fernando Soldevila; Best Supporting Actor, Mex Urtizberea; Best Supporting Actress, Julieta Cardinali, Best Supporting Actress, Carmen Maura; 2004.
  • Cartagena Film Festival / Golden India Catalina; Best Film, Aejandro Agresti; 2004.
  • Young Artist Awards / Young Artist Award Best International Feature Film; 2004.