Het Mysterie van de Sardine

2004 Erik Van Zuylen

Synopsis

Tim Boerhave, lector in de filosofie, verliest zijn benen bij een bomaanslag. Wie is de dader? Het laatste beeld voor de explosie, een beeld dat op Tims netvlies is gebrand, is dat van een grote zwarte hond met een sardineblikje aan zijn halsband, die opsprong tegen de keukendeur.

Voor Tim is de vraag naar de dader minder urgent dan de vraag naar het waarom. Terwijl zijn huis wordt herbouwd, trekt hij zich met zijn gezin terug in een rustig familiehotel op een van de eilanden, waar hij kan revalideren. Zijn vrouw Vera maakt zich zorgen omdat hij zich dag en nacht opsluit in zijn kamer. Hij is geobsedeerd bezig met het in kaart brengen van wat er op die fatale ochtend voorafging aan de explosie.

Wordt het mysterie opgelost? Of is het van meer belang dat Vera en Tim er in slagen helderheid te brengen in hun gevoelens voor elkaar? De existentiële vragen winnen het van de andere. Leef ik? Kan ik nog denken? Kan ik nog vrijen?

Het Mysterie van de Sardine is gebaseerd op de roman The Mystery of the Sardine, door Stefan Themerson, 1985

Credits

Cast / Victor Low, Renee Fokker, Elske Rotteveel, Betty Schuurman, Bracha van Doesburgh, Roos Ouwehand, Angelique de Bruijne, Casper Smeets Regie / Erik van Zuylen Producent / De productie in samenwerking met VPRO (2004)

Trailer