Ga naar de inhoud

To the Center of the Earth

Director: Daniel Rosenfeld
2016

Een vader en zijn zoon. Hemel en aarde. Een camera en iets dat nauwelijks te filmen valt: geloof.

Ik wist niets over Antonio tot ik naar Salta ging, waar ik hem bij toeval ontmoette. Ik was in een klein stadje in het noorden van Argentinië voor een casting. Ik zocht pubers voor een film die ik nog niet heb kunnen maken. Een van de meisjes vertelde me dat ze niet te laat kon blijven omdat ze met haar vader naar een verlaten landingsbaan moest op zoek naar UFO’s. Die dag, een uur later, kwam Antonio naar me toe en vertelde me dat hij ervaring had als acteur (hij was een figurant geweest in de film Taras Bulba met Yul Brynner in de hoofdrol, gefilmd in Argentinië) en dat hij ook vele uren aan beeldmateriaal had van UFO’s. Ik hoorde ook over andere buitengewone verhalen die zich in zijn stad hadden afgespeeld, zoals de bevrijding van 500 mensen uit de feodale slavernij. Behalve zijn passie voor UFO’s, had ik nooit gedacht dat er een film in zou zitten, aangezien dit soort materiaal over het algemeen meer voor televisie is en niet voor speelfilms – na 10 minuten kijken verlies ik alle interesse. Ik was niet geïnteresseerd in pittoreske aspecten, en ik wilde ook geen documentaire maken. Maar langzaam begon ik beetje bij beetje in hem geïnteresseerd te raken, een persoon met zo’n levendige nieuwsgierigheid, iets wat wij mensen lijken te verliezen. Wat me interesseert, is meer te weten komen over de persoon die ze fotografeert, die uren in de bergen wacht en door de camera tuurt. “De geest grijpt dingen die het oog niet ziet” of “De camera is een machine”, het lijken citaten van R. Bresson, maar het zijn feitelijk Antonio’s woorden.

Credits

Cast / Antonio Zuleta
Directed by / Daniel Rosenfeld
Sound / Gaspar Scheuer
Editing / Lorenzo Bombicci
Screenplay / Daniel Rosenfeld
Music / Jorge Arriagada
Cinematography / Ramiro Civita (A.D.F.)
Co-produced by / Serge Lalou &Charlotte Uzu (Les Films D’Ici 2), Heino Deckert (Majade), National Film Institute from Argentina (INCAA), Daniel Rosenfeld, Annemiek Van Gorp & René Goossens (De Productie), Javier Leoz (Sudacine), Augusto G. Zapiola (Argentinacine)

  • Critic mention award / bafici april 2015
  • Renaud victor prize / fid marseille july 2015 press