Ga naar de inhoud

Zomer

Director: Colette Bothof
2014

Anne is een meisje van 16 dat in een geïsoleerd gedeelte van de Biesbosch woont. Een vergeten gebied waar het landschap bepaald wordt door uitgestrekte velden en de zoemende overspanning van elektriciteitsmasten. Anne’s omgeving bestaat naast haar familie uit “vrienden”, of eigenlijk eerder klasgenoten, dorpsgenoten, jongeren van haar leeftijd die allemaal in de puberteit zijn en bezig de sprong naar volwassenheid te maken, met alle problemen van dien. De sfeer is broeierig, hormonen gieren door ieders lijf. Overdag fietsten de jongeren gezamenlijk in grote groepen tegen de wind in naar school. In het weekend jakkeren ze eindeloos met auto’s over de dijken, maken zinderende boottochtjes in de Biesbosch en is er het uitdagende spel van jonge meisjes in bikini’s en jongens in grote Hawai zwembroeken.

Via Anne krijgen we inzicht in haar leven en dat van de puberende jongeren om haar heen, wiens levens nauw met het hare verweven zijn. Want zo gaat dat in een klein dorp. Iedereen heeft iets te maken met iedereen.

Tijdens deze zinderende zomer (waarin alles verandert en niets ooit meer hetzelfde zal zijn) voelt Anne zich leeg. Leeg en eenzaam temidden van het Biesbosch landschap en haar heftig puberende vrienden. En dan ontdekt ze Lena. Lena die anders is dan anderen. Lena die net in het dorp is komen wonen. Die altijd op een motor rijdt. Ze leren elkaar kennen via de benzinepomp waar Anne in het weekend werkt. Anne voelt dingen voor Lena. Dingen die ze niet kan plaatsen, maar zo heftig zijn dat ze er niet voor weg kan lopen. In de verschillende kroegen en discotheken in de Biesbosch zoekt ze Lena en Lena zoekt haar. Liefde ontluikt in al zijn prille onhandigheid.

De apotheose vindt plaats als Anne en Lena op een zomeravond (na eindeloos naar elkaar op zoek te zijn geweest om elkaar bij toeval tegen te komen) samen uit een café vertrekken. Ze worden daarbij gevolgd door alle aanwezigen in het café die hen uitschelden, met lampen beschijnen en hun bespotten. Iets dat hun liefde voor elkaar alleen maar sterker maakt.

Tegen het einde van de broeierige zomer is de groep uiteen gevallen. Iedereen gaat zijn eigen weg. Maar Anne heeft de groep niet meer nodig, want nu heeft ze Lena.
Zomer gaat over verlorenheid van jonge mensen die nog weinig houvast hebben in het leven, weg willen maar toch met elkaar vergroeid zijn. Zomer gaat over groeipijn, over weg groeien uit de jeugd.

Credits

Cast / Sigrid ten Napel (Anne), Jade Olieberg (Lena), Lisa Smit (Carlijn), Ella-June Henrard (Ruby), Martijn Lakemeier (De Peer), Rik Verheye (Farm Hand), Willemijn van der Ree (Anne’s Mother), Steef Cuijpers (Anne’s Father), Pepijn van Putten (Anne’s little brother), Eva Van der Gucht (Aunt Door), Guido Pollemans (Uncle Frits)
Director / Colette Bothof
Screenplay / Marjolein Bierens
Line Producer / Annemiek van Gorp
Director of Photography / Goert Giltay
Production Design / Vincent de Pater
Sound Design / Mark Glynne
Editor / Michiel Reichwein
Music / Jacco Gardner & Fons Merkies
Producers / Annemiek van Gorp & René Goossens
Production Company / De Productie

This film is supported by the Netherlands Film Fund